«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Άρχισε η ψυχολογική προετοιμασία απολύσεων: Αλ. Παπαδόπουλος: Περιττό το 30% του κράτουςΤο 30% περίπου του σημερινού κράτους είναι περιττό ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «κρίση η μητέρα της αλλαγής».

Παράλληλα, περιέγραψε τις αλλαγές που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να προωθηθούν ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα να βγει από το τούνελ της κρίσης.

«Το 30% περίπου του σημερινού κράτους είναι περιττό. Γι’ αυτό πέρα από τις καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων προτείνω, ενδεικτικά, την άμεση κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση απολιθωμένων κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματειών διαφόρων υπουργείων».

Επίσης, προτείνει τον περιορισμό του μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων, πτεράρχων και ταξιαρχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, περιορισμό του πολυάριθμου διδακτικού προσωπικού με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, δραστική περικοπή κατά 70% τουλάχιστον των πολυάριθμων γενικών διευθυντών και διευθυντών υπουργείων και οργανισμών, δραστική μείωση του μεγάλου αριθμού των αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και εξορθολογισμό ή κατάργηση και άλλων πολυάριθμων αφανών δημοσίων καταλυμάτων, τα οποία ,όπως είπε, περιθάλπουν χρόνια τώρα τον κρατικό ανορθολογισμό.

«Εξαντλούνται τα ψυχικά αποθέματα της πολιτικής ελίτ της χώρας και των πέριξ αυτής δυνάμεων επιρροής, επισήμανε. Σε λίγο θ’ αδυνατούν πλήρως να υποστηρίξουν σταθερά και με συνέπεια το επιβληθέν από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να συγκροτήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Χαρακτήρισε ψευδές το δίλημμα που καλλιεργείται στο λαό, εάν η χώρα μας πρόκειται να χρεοκοπήσει ή όχι. «Αρνείται ο παραπλανητικός λαϊκισμός ν’ αποδεχθεί ότι τέτοιο δίλημμα ουσιαστικά δεν υπάρχει, γιατί η χώρα ήδη τελεί υπό χρεοστάσιο από τον περασμένο Μάιο.

Πρέπει η χώρα να εξασφαλίσει για πολλά χρόνια με σταθερό τρόπο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το βάρος αυτό είναι ασήκωτο για τη χώρα, γιατί οι τόκοι είναι καθαρό έλλειμμα»,τόνισε.
Συμπλήρωσε τα εξής: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Για να πας το έλλειμμα από το 10,4% στο 7,4% την επόμενη χρονιά και πολύ περισσότερο όσο πηγαίνεις προς τον πυρήνα, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα αν όχι αδύνατα. Και αν η οικονομία σου είναι σε ύφεση, είναι ακόμα δυσκολότερα. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται, το ίδιο έναν ισχυρό κλονισμό πριν επιχειρήσει αξιόπιστα να καθοδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», επισήμανε.
Ακόμη πρότεινε μέσα στο 2011 η Βουλή να εγκρίνει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης «επιτροπής κύρους», η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό «πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Σπύρος Κουντούρης  Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου