«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον Κάμερον για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Τουρκία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των πολέμιων της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και εξέφρασε το θυμό του για τις καθυστερήσεις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω, υποσχέθηκε ότι θα δώσει «μάχη» για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο κ. Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη γείτονα, δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη η οποία θα συνδράμει στο να δημιουργηθούν σχέσεις με τη Μέση Ανατολή.
Επίσης συνέκρινε την εχθρότητα ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε. με την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν, με τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σάρλ Ντε Γκολ τη δεκαετία του 1960, τη χρονική περίοδο δηλαδή που προσπαθούσε να εισέλθει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα παραπάνω διετύπωσε στα πλαίσια ομιλίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο ο κ. Κάμερον ενώ επισήμανε ότι θέλει να στρώσει το δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. προσθέτοντας ότι H Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας, ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και ζωτικής σημασίας για την διπλωματία μας.
Όταν αναλογίζομαι τι έχει κάνει η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Ευρώπης, όπως
επίσης τι κάνει σήμερα στο Αφγανιστάν στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων με κάνει να θυμώνω για την καθυστέρηση που υφίστασθε υπογράμμισε ο κ. Κάμερον.
Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Πιστεύω ότι είναι λάθος να λέμε ότι η Τουρκία μπορεί να φυλάει τη κατασκήνωση και να μην της επιτρέπεται να μπει στη σκηνή. Γι΄αυτό υπόσχομαι ότι θα παραμείνω ισχυρός συνήγορος στις προσπάθειές σας για την ενταξιακή σας πορεία στην Ε.Ε. και θα συμβάλω τα μέγιστα στα ανώτατα επίπεδα της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός από το βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου.
Ακόμη ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε για προστατευτισμό, στενόμυαλο εθνικισμό και προκατάληψη όσους αντιτίθεντε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Εξήρε τη κοσμική και δημοκρατική παράδοση της Τουρκίας και έκανε λόγο για λανθασμένη αντίληψη του κόσμου όσον αφορά στο Ισλάμ και τις ακραίες μορφές του, υποσχόμενος επίσης για προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να αλλάξει αυτή η αντίληψη.
Έπειτα από τα επαινετικά σχόλια υπέρ της Τουρκίας ο κ. Κάμερον κάλεσε τη χώρα να συνεχίσει να προωθεί τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσει τη δυναμική που θα την οδηγήσει στην Ε.Ε.

defencenet.gr

Σχολιασμός : Έκανε τις δηλώσεις αυτές την εποχή που η μνήμες μας είναι στον σφαγιασμό  της Κύπρου, από Τούρκους και Βρετανούς.
Δεν αλλάζει τίποτα οι λαοί και τα έθνη παραμένουν στις ρίζες τους, και στην  ιδιαιτερότητά τους, και τώρα απλά συνειδητοποιούμε τι σημαίνει  «οι φίλοι και σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας», και όλα αυτά τα δηλητηριώδη με τα οποία ανέθρεψαν και πότισαν τουλάχιστον δύο γεννεές Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου