«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Μάτωσαν την καρδιά της Σερβίας. Νόμιμη η απόσχιση του Κοσόβου

Η μονομερής απόφαση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, το 2008, δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, απεφάνθη σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε μία μη δεσμευτική απόφαση (γνωμοδότηση) που ωστόσο «νομιμοποιεί» περαιτέρω συρρίκνωση της Σερβίας στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε έτσι την προσφυγή με την οποία η Σερβία υποστήριζε ότι η απόσχιση/ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου συνιστούσε παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Κατά την αιτιολόγηση της απόφασης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα, ανέφερε ότι στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχουν κείμενες απαγορεύσεις εναντίον της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου : «Κατά συνέπεια, κρίνει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του την 17η Φεβρουαρίου του 2008 δεν συνιστούσε παραβίαση εν γένει του διεθνούς δικαίου».

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν δέκα δικαστές, έναντι τεσσάρων που μειοψήφισαν.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου βρίσκει σε πλήρη ετοιμότητα τις υπό νατοϊκή επίβλεψη δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή. Σχεδόν προειδοποιητικά ο επικεφαλής τους, έσπευσε
να δηλώσει ότι οι 10.000 άνδρες της ειρηνευτικής αποστολής είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή ανάφλεξη βίας.

Σήμερα το Κόσοβο αναγνωρίζεται από 69 κράτη του ΟΗΕ, ανάμεσα στα οποία οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η FYROM και βεβαίως η Αλβανία. Ανάμεσα στις χώρες που δεν το αναγνωρίζουν είναι η χώρα μας, η Σερβία, η Βοσνία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Από το 1998 έως το 2008, το Κόσοβο διοικήθηκε από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών εωσότου το Φεβρουάριο του 2008 το κοινοβούλιό του ψήφισε την ανεξαρτητοποίηση.

Η διαμάχη Σερβίας -Κοσόβου παραμένει ένα από τα προσκόμματα αλλά και μέσο εκβιασμού της Σερβίας, στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου οι εντάσεις ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους παραμένουν ζωντανές και συχνά ξεσπάνε συγκρούσεις.

«Η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το Κόσοβο και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του, παρά την απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», δήλωσε μετά την απόφαση ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς.

Ο Λευκός Οίκος, που με δήλωση του Αντιπροέδρου Τζο Μπάϊντεν είχε επαναβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα «ανεξάρτητο, ενιαίο, δημοκρατικό και πολυεθνικό Κόσοβο» χαιρέτισε όπως ήταν φυσικό τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου: «Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή. Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί προς ένα κοινό μέλλον» ήταν η -τυπικά αβαρής- αμερικάνικη τοποθέτηση του Φίλιπ Κρόουλι, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Ρωσίας: «Πιστεύουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών(...) Είναι σημαντικό πάντως που το Δικαστήριο έχει δώσει τη γνώμη του μόνο σχετικά με τη ανακήρυξη (της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου), τονίζοντας ότι δεν εξέτασε στο σύνολό του το ζήτημα του δικαιώματος του Κοσόβου για μονομερή χωρισμό από τη Σερβία», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο.

Αναμένεται πάντως τοποθέτηση του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν που στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «επαίσχυντη, ανήθικη και παράνομη την πρόθεση αναγνώρισης της απόσχισης της νότιας σερβικής επαρχίας».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να κινηθούν προς «το ευρωπαϊκό τους μέλλον», μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι μία πάμφτωχη σε πόρους περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα η συντριπτική (90%) πλειονότητα του πληθυσμού (2 εκατομμύρια) είναι αλβανική.

Οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο κοιτίδα του έθνους τους. Αποτέλεσε τη γη που τους υποδέχθηκε στη βαλκανική χερσόνησο τον 7ο μ.Χ αιώνα, στέγασε επί μακρόν την έδρα της πρώτης εκκλησιαστικής τους οργάνωσης και κατέληξε μαρτυρτική αλλά και καθοριστική για την διαμόρφωση της εθνικής τους συνείδησης με τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου του 1389, που συνιστά για τους Σέρβους την ιστορική αντιστοιχία της Άλωσης της Πόλης.

ethnos.gr
aktines.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου