«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι ισλαμιστές απειλή για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Σομαλία


Στο έλεος του λιμού βρίσκεται η ανατολική Αφρική ως συνέπεια της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών. Δραματική είναι η κατάσταση στην Σομαλία, η οποία εδώ και χρόνια βιώνει έναν αδυσώπητο εμφύλιο πόλεμο.

Τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Σομαλία γνωρίζουν καλά ότι θέτουν κάθε μέρα σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο Σαρίφα Ομάρ Αμπουκάρ βοηθά κάθε μέρα στην οργάνωση ενός συσσιτίου για τους πρόσφυγες που αναζητούν κατά χιλιάδες ανθρωπιστική βοήθεια στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Περίπου το μισό της πόλης ελέγχεται από τους ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, οι οποίοι πυροβολούν εν ψυχρώ και αδιακρίτως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.Οι οργανώσεις συνεχίζουν το έργο τους παρά τις αντίξοες συνθήκες
Για το λόγο αυτό εκείνοι που βοηθούν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λέει ο Σαρίφα Ομάρ Αμπουκάρ: «Εργαζόμαστε όσο μπορούμε πιο διακριτικά. Προσπαθούμε να είμαστε άφαντοι. Πολλά μέλη της Αλ Σαμπάμπ δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν, ούτε να γράφουν. Δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για την οργάνωσή μας. Αν είμαστε Σομαλοί ή ξένοι. Το λογότυπο της οργάνωσης δεν βοηθά. Παίζουμε κάθε μέρα κορώνα γράμματα τη ζωή μας».

 Δεν παραιτούνται, δεν υποχωρούνΜε άλλα λόγια όσοι βοηθούν αποφεύγουν τη δημοσιότητα και δεν διαφημίζουν το έργο τους. Παρά τα μέτρα όμως η απειλή για τη ζωή τους παραμένει. Πριν από λίγο καιρό δύο μέλη της οργάνωσης του Σαρίφα Ομάρ Αμπουκάρ εκτελέστηκαν με πυροβολισμό στο κεφάλι.

Βοήθεια με το σταγονόμετρο για τους πρόσφυγες
Όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν άφησαν τους πρόσφυγες στη τύχη τους. Μια από αυτές είναι η οργάνωση DBG που χρηματοδοτείται κυρίως από τη Γερμανία. Ο επικεφαλής της Ομάρ Ολάντ λέει για τους ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ: «Μας γνωρίζουν. Ξέρουν ότι δεν ανήκουμε σε παρατάξεις, ότι είμαστε απολύτως ουδέτεροι. Γνωρίζω αρκετούς από αυτούς. Ξέρουν ότι δεν έχουμε πολιτικούς στόχους».

Παρουσία με τη βοήθεια Σομαλών


 Παρόλα αυτά όμως ο κίνδυνος για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι υπαρκτός. Οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στη Μογκαντίσου μόνο μέσω Σομαλών. Ανάμεσά τους ο «Διεθνής Ερυθρός Σταυρός», που εκπροσωπείται από την «Ερυθρά Ημισέληνο της Σομαλίας», αλλά και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ή ακόμα και χριστιανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η «Norwegian Church Aid» (Νορβηγική Εκκλησιαστική Βοήθεια).
Όλες γνωρίζουν τους κινδύνους. Από την άλλη όμως γνωρίζουν καλά ότι η ζωή των προσφύγων εξαρτάται από την καθημερινή τους προσφορά.

Bettina Rühl / WDR / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Πηγή dw-world.de
Ενημέρωση από Ακτίνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου