«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ο πόλεμος των ΜΜΕ κατά των blogs άρχισε και επισήμως


Από χθες, Κυριακή 25.7.2010, σύσσωμα τα ΜΜΕ της χώρας, μέσω των υπαλλήλων τους (βλ. δημοσιογράφοι) κήρυξαν τον πόλεμο κατά των ελληνικών ιστολογίων. Η αγωνία τους, που είχε αρχίσει να καταγράφεται μέσα από σποραδικά κείμενα (ένα χρόνο περίπου πριν), φαίνεται πως μετατράπηκε σε κάτι πολύ πιό ουσιώδες. Τα ΜΜΕ διάγουν έναν πόλεμο επιβίωσης εναντίον πολιτών που διατηρούν ιστολόγια (blogs) και που καταθέτουν μία διαφορετική οπτική γωνία για τα τεκταινόμενα, αλλά και που πολλές φορές εμφανίζουν όλα όσα είχαν συνηθίσει να αποκρύπτουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι μετέχοντες σε αυτά δημοσιογράφοι (φυσικά, δεν είναι όλα τα ΜΜΕ και όλοι οι δημοσιογράφοι διαπλεκόμενοι, αλλά αυτό αποτελεί ένα κλαδικό τους ζήτημα το οποίο όφειλαν να το "ξεκαθαρίσουν" πριν οδηγηθούν στην απαξίωση από την πλευρά των πολιτών).
Τα συμφέροντα των εκδοτών είναι δεδομένο πως χτυπιούνται, αφού οι έλληνες πολίτες δεν αγοράζουν τις εφημερίδες τους ούτε και αν τους προσφέρουν διακοπές στη Χαβάη... Φυσικά, οι πολίτες αντιλήφθηκαν και τον ρόλο των τηλεοπτικών προπαγανδιστικών μηχανισμών που είχαν στηθεί και που λειτουργούσαν και συνεχίζουν να λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την παραπληροφόρηση.

Οι σχέσεις των ΜΜΕ με επιχειρηματίες, με πολιτικούς (και ποιός ξέρει τι άλλο...) θεωρούνται
δεδομένες πλέον από τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το διαδίκτυο προφέρει εναλλακτική και ποιοτικότερη ενημέρωση από τα "κλασσικά" ΜΜΕ (φυσικά και το διαδίκτυο έχει τα "προβλήματά" του, αφού αρκετοί "πηδώντας από τον 7ο όροφο" βρήκαν τον χώρο ως ιδανικό μέσο διάσωσής τους, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν την σαπίλα στο νέο τους "μετερίζι"...).

Ο πόλεμος, λοιπόν, άρχισε με συνδυασμένες βολές, κανονικές επιθέσεις, από δημοσιογραφίσκους ή μεγαλοδημοσιογράφους που διαπίστωσαν πως υπάρχει περίπτωση να απωλέσουν την 4η εξουσία και να αναγκαστούν να ξεχάσουν "το χαβιάρι από το παντεσπάνι". Φυσικά, οι γνωρίζοντες την εξέλιξη του διαδικτύου στον υπόλοιπο κόσμο, ξέρουν πολύ καλά πως αυτή τη στιγμή το δημοσιογραφικό - εκδοτικό κατεστημένο "τινάζει τα πόδια του" όπως ένας ετοιμοθάνατος. Το τέλος της διαπλοκής (με τη μορφή που αυτή εξελίχθηκε) είναι δεδομένο.
Είναι βέβαιο πως δεν θα διστάσουν οι "δημοκράτες" να βγάλουν τις μάσκες και να φανερώσουν τον έρποντα φασισμό τους, ζητώντας την επιβολή άρσης της ανωνυμίας. Και ίσως να το καταφέρουν... Αλλά θα είναι μόνο μία παράταση στην αγωνία που ζούνε. Γιατί; Μα, γιατί τώρα οι πολίτες ξέρουν... Και ξέρουν ποιοί τους έκλειναν τα μάτια και ποιοί τους έσπρωχναν -σε βάθος χρόνων- συνειδητά στον γκρεμό.
Η απαξίωση του τύπου, με τη σημερινή του μορφή και τρόπους λειτουργίας- είναι δεδομένη. Και τα νέα δεδομένα, οφείλουν να τα μελετήσουν, να τα σεβαστούν και να προσαρμοστούν σε αυτά, όλοι εκείνοι που θησαύρισαν χωμένοι στη διαπλοκή. Αν δεν ακολουθήσουν την "οδό της σωτηρίας" τους, πολύ φοβάμαι πως θα γνωρίσουν και άλλα πολλά, πέρα από την απαξία...

Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου