«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Από το Σεπτέμβριο λογοκρισία στο διαδίκτυο στη Λευκορωσία ! Από εδώ λοιπόν ξεκινά το πείραμα ;

Tideon :  Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί η ασαφής διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης, που μπορεί να φιμώσει οποιαδήποτε ιστοσελίδα με οποιοδήποτε πρόσχημα, επικαλούμενη αγαθές προθέσεις !  Θυμίζει τα "κλασσικού τύπου" προσχήματα των δικτατορικών καθεστώτων προκειμένου να επιτύχουν με κάθε μέσο τον σκοπό τους.

Μήπως από τη Λευκορωσία ξεκινά πιλοτικά ένα πείραμα που μπορεί να εφαρμοστεί παντού ;


Από 1ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση που επιβάλλει λογοκρισία στο διαδίκτυο. Το κείμενο με τις σχετικές διατάξεις αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιχειρήσεων της παρούσας Διοίκησης υπό τον γενικό τίτλο “Κανονισμός Περιορισμού Πρόσβασης σε Πληροφορίες Απαγορευμένες υπό το Σύμφωνο Νομιμότητας Χρήσης Υπηρεσιών Διαδικτύου”.
Ειδικότερα, υπό τη νέα ρύθμιση η κρατική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών θα εκπονήσει κατάλογο με απαγορευμένες ιστοσελίδες, κατόπιν πρότασης από τις αρμόδιες κυβερνητικές επιτροπές. Στην κατάρτιση του καταλόγου θα έχουν λόγο και μέλη του νομικού κόσμου αλλά και απλοί πολίτες, που θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους. Ο διαχειριστής κάθε ιστοσελίδας που τελεί υπό απαγόρευση θα ειδοποιηθεί με επιστολή, ενώ η αφαίρεσή της από τον κατάλογο των απαγορευμένων θα γίνεται μόνο κατόπιν σχετικής απόφασης της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται, αν και με κάπως ασαφή τρόπο, η απαγόρευση ιστοτόπων που αφορούν στη διάδοση εξτρεμιστικής δραστηριότητας, εκρηκτικών, ραδιενεργών στοιχείων, ναρκωτικών, ψυχότροπων φαρμάκων, διακίνησης ανθρώπων, υποβοήθησης παράνομης μετανάστευσης, πορνογραφίας κ.α.
Η ρύθμιση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με οργανώσεις για τις ατομικές ελευθερίες, μεμονωμένους πολίτες αλλά και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, που καταγγέλλουν ότι πρόκειται, στην ουσία, για μια απόπειρα του ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο να φιμώσει τους αντιπάλους του, εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

πηγή : lawnet.gr
αναδημοσίευση από Τράπεζα Ιδεών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου