«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Α.Νταβούτογλου στις ΗΠΑ: "Να τιμωρηθούν οι Ελληνοκύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο Άναν"

  • Ο άνθρωπος με τον οποίο "χαριεντίζεται"και ξεκαρδίζεται ο Δρούτσας, δήλωσε τα εξής για τους Κύπριους:


Στην "ειδική στρατηγική σχέση που συνδέει τις ΗΠΑ και την Τουρκία" αναφέρηκε ο Toύρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσινγκτον, όπου κλήθηκε από τον συντονιστή, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, και μετέπειτα υφ. Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, να αποσαφηνίσει τη θέση της χώρας του στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Μεταξύ άλλων, ο Α. Νταβούτογλου, μίλησε για πρόοδο που σημειώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επικαλούμενος την πρόσφατη συνάντησή του με τον Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα, και τη σχεδιαζόμενη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα όπου θα τον συνοδεύσουν δέκα υπουργοί.
Ερωτηθείς από τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, και πρώην συντονιστή του  για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ, για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η διεθνής κοινότητα να εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία το καταψήφισε χωρίς να την "τιμωρεί" γι αυτή την απόφασή της, και να διατηρεί σε απομόνωση την τουρκοκυπριακή κοινότητα παρότι αυτή το υπερψήφισε.
Ο A.Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αποδέχθηκαν το σχέδιο στις διαπραγματεύσεις του Μπούργκενστοκ, αλλά δεν τάχθηκαν υπέρ της υπερψήφισής του όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, δηλαδή τα δημοψηφίσματα. Και χαρακτήρισε την εξέλιξη εκείνης της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ ως άδικη.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει ενθαρρύνει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αναζητήσει ειλικρινά λύση, και στο πλαίσιο αυτό -ανέφερε- ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέθεσε τον Ιανουάριο συμβιβαστικές προτάσεις, αλλά εκτίμησε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει κίνητρο να πράξει το ίδιο και επιμένει σε ανοιχτές συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα.
Τέλος, ερωτηθείς για την ελεύθερη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Νταβούτολγου τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της τουρκικής πολιτείας να διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία, υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά δεν αποδέχθηκε την οικουμενικότητα του θεσμού, λέγοντας ότι με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης.
Στην ομιλία του εξάλλου, ο A. Νταβούτογλου περιέγραψε την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη η οποία έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, αλλά και στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα.
Αφού τόνισε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα θεωρεί πως κανένα κράτος δεν πρέπει να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή αναφερόμενος ευθέως στο Ισραήλ. Με αυτό το σκεπτικό επέμεινε ότι η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα του Ιράν είναι η διπλωματική προσπάθεια και όχι οι κυρώσεις, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία υπέστη σοβαρή οικονομική ζημία από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο επίσης γειτονικό της Ιράκ.
Σήμερα το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου