«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Την προεδρία της ΕΕ για θέματα Aμυνας ανέλαβε η Κύπρος


Λευκωσία: Την Προεδρία του τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ανέλαβε από χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, μιας και η Δανία, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕΟΑ) και η Κύπρος θα διαδεχθεί τη Δανία στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του παρόντος έτους.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε βάσει κοινής δράσης του Συμβουλίου των Υπουργών της 12ης Ιουλίου 2004 και αποτελεί μίαν από τις Υπηρεσίες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Δανία, συμμετέχουν στον Οργανισμό, του οποίου η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος στις 25 Ιουνίου 2004 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Πρέσβειρα της Δανίας στη Λευκωσία, Κρίστεν Γκίλαν, ανέφερε ότι η βοήθεια είναι αμφίδρομη και έτσι η Κύπρος θα βοηθά τη Δανία σε ορισμένες ομάδες εργασίες όπως στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αφού η χώρα της δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας.

Η κ. Γκίλαν εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρά το ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, η Κύπρος, ''θα καταφέρει να κατευθύνει την Ευρώπη'' κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της.
Η Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει τροποποιήσει το είδος των πράξεων που εγκρίνονται στον τομέα της ΚΕΠΠΑ και τα παλαιά μέσα, όπως οι κοινές στρατηγικές, οι κοινές θέσεις και οι κοινές δράσεις, αντικαταστάθηκαν.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθετούν μόνον αποφάσεις σχετικά με α στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ, τις δράσεις που αναλαμβάνει και τις θέσεις λαμβάνει η Ενωση, καθώς και τους λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή των δράσεων και των θέσεων της ΕΕ.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο που καθορίζει τους γενικούς προσανατολισμούς και τις στρατηγικές της ΕΕ και επί αυτής της βάσης, το Συμβούλιο της ΕΕ είναι αρμόδιο να θεσπίζει και να υλοποιεί, στη συνέχεια, τα μέτρα εφαρμογής.


Πηγή: ΚΥΠΕ
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

 1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από τον κορυφαίο ανθρωπολόγο δρα Άρη Πουλιανό: http://www.elzoni.gr/html/ent/379/ent.17379.asp

  Δρ Άρης Πουλιανός: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ - ΑΠΟΤΡΟΠΗ ηφαιστειακών χειμώνων

  Δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια προειδοποιούν για απότομες κλιματικές αλλαγές (όπως συνέβη συχνά στο παρελθόν), και την ανάγκη έγκαιρης προσαρμογής μας σε αυτές.
  Η αύξηση των σεισμών τα τελευταία χρόνια, δείχνει διέγερση του μάγματος και ίσως προαναγγέλλει αύξηση των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της νεφοκάλυψης, των νεροποντών, των πλημμυρών και καταστροφικούς ηφαιστειακούς χειμώνες, όπως συνέβη για παράδειγμα:
  α) με τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη πριν 5 εκ. χρόνια νότια της Κασάνδρας στη Χαλκιδική,
  β) με τη γνωστή έκρηξη της Θήρας πριν 3.600 χρόνια περίπου και τον 5ετή ηφαιστειακό χειμώνα που ακολούθησε,
  γ) με τις συχνές ηφαιστειακές εκρήξεις κατά τη Μικρή παγετώδη περίοδο 1300-1900, και
  δ) με τον 5ετή ηφαιστειακό χειμώνα το 1815-20 από την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία.
  Για το λόγο αυτό, η ανθρωπότητα καλού-κακού πρέπει να ετοιμάζεται τόσο με αποκέντρωση (απαραίτητη και λόγω της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) και αναδασώσεις παντού, όσο και με έρευνα για προσπάθεια εκτροπής τής ηφαιστειακής σκόνης μελλοντικών εκρήξεων, ώστε να μην φτάνει αυτή στη στρατόσφαιρα και σκεπάζει όλη τη Γη.
  Σε κάθε περίπτωση, ο δημόσιος ανοιχτός διάλογος και η προώθηση του αλτρουϊσμού, όπως δείχνει και το παράδειγμα των Αρχανθρώπων του Σπηλαίου Πετραλώνων, είναι απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή επιβίωσή μας.

  Δρ Άρης Ν. Πουλιανός

  [Σημ.: συνιδρυτής τής Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης, του Πανεπ. Πατρών και της Ανθρωπολογικής Ετ. Ελλάδος, αντιπρόεδρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ανθρωπολογίας στο Τόκιο και πρόεδρος στο Ευρωπ. Συνέδριο Ανθρωπολογίας στα Πετράλωνα Χαλκιδικής]

  Aκολουθούν βιβλιογραφικές παραπομπές

  ΑπάντησηΔιαγραφή