«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Θύελλα αντιδράσεων για δηλώσεις Χριστόφια στην Ουάσινγκτον

Ο Χριστόφιας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο με τις χτεσινές ανατριχιαστικές δηλώσεις του εναντίον των Ελλήνων και του ελληνισμού.
Αυτός ο άνθρωπος και οι συν αυτώ υποτίθεται θα λύσουν το Κυπριακό;
Αναρωτιώμαστε εις όφελος ποίου;
Οι συν αυτώ δήλωσαν ανερυθρίαστα : ΑΚΕΛ: «κάποιοι απομόνωσαν μια φράση για να δημιουργήσουν πρόβλημα»
Διαβάστε την είδηση από την εφημερίδα Σημερινή 29/9


Έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία έχει προκαλέσει, η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια στην Ουάσιγκτον στη δεξαμενή σκέψης Brookings, ενώπιον διπλωματών, καθηγητών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, ότι στην πραγματικότητα οι «αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο». Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «ευτυχώς για τον ελληνικό λαό η εγκληματική πράξη της χούντας», εννοώντας το πραξικόπημα, «οδήγησε στην αποχώρηση της και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε». Προκλητικές, ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της δημοκρατίας ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εξισώνουμε τη χούντα των Αθηνών με την κατοχή δύναμη της Τουρκίας. Η λογική της εξίσωσης και της ισοπέδωσης, υπέδειξε ο κ. Παπαδάκης, δεν θα κάμψει την αντίσταση του κυπριακού λαού, ώστε να βρεθεί μία λύση, η οποία δεν αποδεκτή. Αυτή η λογική, η οποία τείνει να καλλιεργήσει
τη συλλογική ευθύνη, είπε ο κ. Παπαδάκης, δεν γίνεται αποδεκτή από το λαό μας.Πλήρως ανιστόρητες και άκρως επικίνδυνες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της δημοκρατίας ο πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας. Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που προκαλεί με τέτοιου είδους δηλώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.   
ΔΗΣΥ: «Οφείλει ο Πρόεδρος να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του».
Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο  Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως οι
δηλώσεις Χριστόφια άφησαν όλους άφωνους.
Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, «να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. Και μάλιστα ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό εκπροσωπώντας το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι σε κάποιο κομματικό ακτίβ».Είναι ένα πράγμα, συνέχισε, να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια «ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη». «Ας προβληματισθεί βαθύτατα ο Πρόεδρος πόσο βοηθά ή βλάπτει την Κύπρο αυτή του η συμπεριφορά. Πόσο προωθεί την ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και την υπόθεση της Κύπρου στο εξωτερικό. Και πόσο εκφράζει τις απόψεις του λαού που εκπροσωπεί», πρόσθεσε.
Οφείλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνέχισε, να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του.
«Αυτό θα αποτελούσε μια πολύ πιο έντιμη πράξη, παρά την επιχειρούμενη συσκότιση σε κρατικά ΜΜΕ, όπως το ΚΥΠΕ», είπε προσθέτοντας πως «το λέω αυτό επειδή σε αναφορά τεσσάρων ολόκληρων σελίδων της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αυτή την ατυχέστατη και ανιστόρητη δήλωση». Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε για δύο δήθεν μητέρες πατρίδες που φέρουν την ίδια ευθύνη.  «Ένα είναι να καταδικάζουμε το πραξικόπημα και άλλο να ταυτίζουμε την Ελλάδα με τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή της πατρίδας μας. Και μάλιστα να το κάνουμε αυτό λίγες ημέρες μετά που συναντήσαμε τον Ελληνα Πρωθυπουργό και για άλλη μια φορά βασιστήκαμε στην δική του, αλλά και της Ελλάδας ασφαλώς, διαχρονική στήριξη και θετική στάση στο Κυπριακό», κατέληξε.
 «Τα χώνει» και το ΔΗΚΟ
«Ατυχείς και λανθασμένες» χαρακτήρισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα μιλώντας στην Ουάσινγκτον στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Brookings, περί «εισβολής των μητέρων πατρίδων στην Κύπρο» το 1974. Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Φωτίου είπε ότι «θεωρούμε ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εισβολή της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κύπρο συνιστά μια ατυχή και λανθασμένη άποψη με την οποία το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η συγκεκριμένη δήλωση έγινε εκτός Κύπρου και σε συγκεκριμένο ακροατήριο ίσως της μεγαλύτερης δεξαμενής σκέψης». Πρόσθεσε πως «δεν μπορεί και είναι λάθος να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία. Το ότι το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών στις 15 Ιουλίου και η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 αποτελούν δύο πράξεις του ιδίου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου κανείς δεν το αμφισβητεί και είναι πλέον ιστορικά και πολιτικά τεκμηριωμένο», είπε.
ΕΔΕΚ: «τραγικό το σφάλμα του Προέδρου»
Τραγικό σφάλμα, ιστορική αναλήθεια και παραχάραξη της πραγματικότητας που μόνο θλίψη προκαλούν, χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου  της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η ευθύνη δεν μπορεί να βαρύνει την Ελλάδα και μάλιστα με το χαρακτηρισμό της εισβολής όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας και να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία». Λυπούμαστε ειλικρινά, είπε ο κ. Παπαδάκης, «γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας για μια ακόμη φορά προβαίνει σε δηλώσεις που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια με συνέπεια η εικόνα του Κυπριακού να διαστρεβλώνεται διεθνώς και να δημιουργούνται λανθασμένες και παραπλανητικές εντυπώσεις».
Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με τις δηλώσεις του ανατρέπει τη βάση των διεκδικήσεων της ε/κ πλευράς όταν για 36 χρόνια ορθά προβάλλουμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διεθνές βήμα να προσφέρει ένα τεράστιο άλλοθι στην Τουρκία». Ο κ. Παπαδάκης διερωτήθηκε κατά πόσον «έτσι διαπραγματεύεται με την τουρκική πλευρά» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε ακόμα «εάν είναι δυνατόν ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ο οποίος οφείλει να προβάλλει το Κυπριακό με τον πραγματικό του χαρακτήρα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής να προβάλλει αυτού του είδους τις απόψεις».
Κίνημα Οικολόγων: Άστοχες δηλώσεις
Το Κίνημα Οικολόγων ''με ανησυχία παρακολουθεί την αλυσίδα των άτοπων και άστοχων δηλώσεων του Προέδρου Χριστόφια από τις ΗΠΑ". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του, ''με τις συνεχείς προκλητικές του δηλώσεις εκ του μακρόθεν, ανάβει φωτιές στο εσωτερικό μέτωπο και αποπροσανατολίζει την κυπριακή κοινή γνώμη''. Προσθέτει ότι ''οι τελευταίες του δηλώσεις περί διπλής εισβολής στην Κύπρο, και ο ίσος επιμοιρασμός ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία, οδηγούν κατευθείαν σε αποενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης αλλά και πυροδοτούν αχρείαστες συζητήσεις και εντάσεις στο εσωτερικό". "Μήπως ο Πρόεδρος με αυτές τις εμπρηστικές του δηλώσεις προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη συζήτηση για τις προτάσεις που καταθέτει στις απευθείας διαπραγματεύσεις και να αποφύγει την ανάληψη των ευθυνών του;'' διερωτάται το Κίνημα Οικολόγων.
ΕΥΡΩΚΟ: Ζητά τη δημόσια απολογία του Χριστόφια
Το ΕΥΡΩΚΟ, με ανακοίνωσή του,σημείωνει ότι ο κύριος Χριστόφιας υπερέβη αυτοβούλως τα εσκεμμένα. Όπως επισημαίνει, η προκλητική και εθνικά απαράδεκτη δήλωση του, ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο, εξισώνει την Ελλάδα με τις κατοχικές ευθύνες της Τουρκία και δίνει το τέλειο άλλοθι στην Άγκυρα να συνεχίσει να δικαιολογεί πειστικά την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφια οφείλει να αρθεί στο ύψος του αξιώματος που υπηρετεί και να σταματήσει να ενισχύει την επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Σήμερα αυτή που επιχαίρει από τις δηλώσεις Χριστόφια, είναι η Άγκυρα η οποία αθωώνεται από τα εγκλήματα της στην Κύπρο και δικαιώνεται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας για την παράνομη εισβολή της στο νησί. Η δήλωση του Προέδρου αποτελεί ύβρη για τους εκατοντάδες Ελλαδίτες στρατιώτες που πολέμησαν γενναία και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι εναντίον των παράνομων Τούρκων εισβολέων. Ακόμα αποτελεί περιφρόνηση στη διαχρονική υποστήριξη που η Ελλάδα προσφέρει στον κυπριακό λαό. Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ υποδεικνύει ότι με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια την ερχόμενη Παρασκευή στην Κύπρο, επιβάλλεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας να ανασκευάσει τη δήλωση του, για να διαλυθούν οι όποιες σκιές δημιουργήθηκαν με τις χτεσινές του αναφορές. Ο κυπριακός ελληνισμός αισθάνεται σήμερα συγκλονισμό για το νέο πρωτόγνωρο ολίσθημα του Προέδρου Χριστόφια και αναμένει από τον ίδιο τη δημόσια απολογία του.
 
ΑΚΕΛ: «κάποιοι απομόνωσαν μια φράση για να δημιουργήσουν πρόβλημα»
Αντίθετη είναι η θέση του ΑΚΕΛ. Στην ξεκάθαρη και διαχρονική - όπως είπε - θέση του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια παρέπεμψε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού . Η ελλαδική χούντα δυστυχώς ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β, και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μια ''δικαιολογία'' για την Τουρκία να εισβάλλει στο νησί, δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. ''Σε καμιά περίπτωση το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και πολύ περισσότερο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανένας να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο''.
Αυτή, είπε, είναι η ξεκάθαρη και διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Χριστόφια και παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του γιατί στην συγκεκριμένη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές που ξεκαθαρίζουν αυτά τα ζητήματα ''και δεν θα έπρεπε κάποιος να απομονώνει μια φράση για να προσπαθήσει να πείσει περί του αντιθέτου''. Ερωτηθείς εάν με αυτή την αναφορά θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφια εξισώνει τα δύο πράγματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ''σε καμιά περίπτωση'' παραπέμποντας στη θέση του κόμματος που προανέφερε. Δεν είχε κανένα δικαίωμα η ελληνική χούντα να πράξει ό,τι έπραξε, σημείωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
 
 Ελένη Θεοχάρους: Ο Χριστόφιας διαβρώνει τη διεθνή διάσταση του κυπριακού
Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους χαρακτηρίζει ως ''απαράδεκτη και προσβλητική για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και κάθε Έλληνα ξεχωριστά τη θέση του Προέδρου Χριστόφια, όπως διατυπώθηκε στην Ουάσινγκτον περί δυο 'λεγόμενων' μητέρων πατρίδων, που 'εισέβαλαν' στην Κύπρο''.
Σε ανακοίνωση της, η κ. Θεοχάρους αναφέρει πως ''βεβαίως, η Ελλάδα δεν είναι 'λεγομένη' μητέρα - πατρίδα και ποτέ δεν εισέβαλε στην Κύπρο''.
Σημειώνει πως το πραξικόπημα ήταν μια εγκληματική ενέργεια εκείνων που καταδυνάστευαν τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα, ένα έγκλημα στρεφόμενο εναντίον της Κύπρου και του Ελληνισμού ολόκληρου και πως η ταύτιση της χούντας με την Ελλάδα προκαλεί αποτροπιασμό. ''Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις δηλώσεις του δίδει άλλοθι στην τουρκική εισβολή, ενισχύει την τουρκική προπαγάνδα και διαβρώνει τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής. Εξουδετερώνει πλείστα όσα επιχειρήματα χρησιμοποιούνται καθημερινά στον Αγώνα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δίδει τη δυνατότητα σε κάθε καλόπιστο ή κακόπιστο παράγοντα να τον επικαλείται και να μας απαντά ότι 'και η Ελλάδα έκανε εισβολή στην Κύπρο'', προσθέτει. Προσωπικά, αναφέρει η κ. Θεοχάρους στην ανακοίνωση της, αισθάνομαι οδύνη και για όλους εκείνους τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ, του Τύμβου της Μακεδονίτισσας και τους αγνοούμενους αδελφούς μας που υπερασπίστηκαν με την ζωή τους την Κύπρο και την Ελευθερία και την τιμή της Ελλάδας, όταν ελάμβανε χώρα η πραγματική εισβολή με την οποία η Τουρκία καταλαμβάνοντας προαιώνιες Ελληνικές εστίες, τις εκτουρκίζει, εκτοπίζοντας πληθυσμούς, σφάζοντας και διχοτομώντας το νησί, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
''Ο Πρόεδρος υπέπεσε σε λάθος και ο λαός ας μην υποτιμάται. Ο λαός έχει την ευθύνη και την ικανότητα να επικροτεί, να κρίνει και να κατακρίνει και να μας στέλνει όλους, μηδέ του Προέδρου εξαιρουμένου, ενώπιον της αδέκαστης ιστορίας'', καταλήγει στην ανακοίνωση της, η κ. Θεοχάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου