«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Times Vs Ερντογάν

Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τη μαζική απέλαση Αρμενίων από την Τουρκία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Η εφημερίδα Times σε χθεσινό της άρθρο επικρίνει έντονα τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη δήλωσή του και την συνδέει με την γενοκτονία των Αρμενίων. 
Στην αναφερόμενη δήλωσή του που έγινε στην τουρκική υπηρεσία του BBC κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο κ. Ερντογάν είχε πει ότι στην Τουρκία υπάρχουν 170.000 Αρμένιοι από τους οποίους οι 70.000 είναι κανονικοί πολίτες και ότι η χώρα του ''ανέχεται τους 100.000''. ''Αν αποδειχθεί αναγκαίο θα πω σ’αυτούς είναι καιρός να επιστρέψετε στη χώρα σας. Γιατί; Διότι δεν είναι Τούρκοι πολίτες . Δεν έχω υποχρέωση να τους έχω στη χώρα μου''. 
Σύμφωνα με το άρθρο είναι αδιανόητη η ιδέα ότι μια χώρα επίδοξο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
μπορεί να εισηγηθεί την καταναγκαστική, μαζική απέλαση μιας εθνικότητας. Κρίνει σαν δημαγωγική και ανυπόλυπτη την παρέμβαση του Τούρκου Πρωθυπουργού στο θέμα και αφού κάνει μια ιστορική αναφορά στις σφαγές του 1915 συμπεραίνει ότι σταδιακά αναγνωρίζονται εκείνα τα εγκλήματα ως ''η πρώτη αυθεντική περίπτωση γενοκτονίας στον 20ο αιώνα. 
Αλλά έτσι ήταν. Με βάση συντηρητικούς ιστορικούς υπολογισμούς γύρω από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μια ξενοφοβική εκκαθάριση που συνεχίσθηκε μέχρι το 1923. Ηταν ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία'', αναφέρει.

Ανδρέας Νικολαϊδης  Σημερινή 18/3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου