«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάντζ (Ο ιδρυτής του WikiLeaks)Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάντζ
Θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αργότερα εντός της ημέρας.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ συνελήφθη σήμερα από την βρετανική αστυνομία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως που εκδόθηκε από τη Σουηδία, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Τζούλιαν Ασάντζ συνελήφθη στις 9.30 (ώρα Βρετανίας και GMT) κατόπιν ραντεβού σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.
«Αντιμετωπίζει ενώπιον των σουηδικών αρχών μία κατηγορία για παράνομο εξαναγκασμό, δύο κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και μία κατηγορία για βιασμό, για πράξεις του τον Αύγουστο του 2010», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.
Θα προσαχθεί εντός της ημέρας σε δικαστήριο του Γουέστμίνστερ.
Εκπρόσωπος του ιστότοπου WikiLeaks ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάντζ δεν μεταβάλλει τα σχέδια για τη δημοσίευση νέου υλικού.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο ιστότοπος θα συνεχίσει να επιχειρεί από το Λονδίνο και αλλού.
Ο Ασάντζ έπρεπε να παρουσιαστεί σήμερα Τρίτη ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.
Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα επεσήμανε ότι ο 39χρονος Αυστραλός είναι πιθανόν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000-200.000 στερλινών. Επίσης τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα πρέπει να εγγυηθούν για εκείνον.
Ο συνήγορος του Ασάντζ Μαρκ Στέφενς δεν είχε επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Guardian.
Ο Στέφενς τόνισε χθες Δευτέρα ότι έχει επαφές με την βρετανική αστυνομία για να κανονίσει μια συνάντηση με τον πελάτη του, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βρίσκεται στην Βρετανία. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με διώξεις τον Ασάντζ μετά την σταδιακή δημοσιοποίηση από το Wikileaks 250.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική αστυνομία έλαβε χθες νέο ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία της Σουηδίας κατά του Ασάνζ για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών τον περασμένο Αύγουστο.
Το πρώτο σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη στην διατύπωσή του.
Τέλος, η ελβετική τράπεζα Postfinance ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό του Ασάνζ λόγω «λανθασμένων στοιχείων που αφορούν τον τόπο κατοικίας του». Ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται «για απευθείας δωρεές στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάντζ και άλλων μελών της ομάδας Wikileaks».

kathimerini.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου