«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σόιμπλε γερμανός υπ. οικονομικών: «Τα υπερχρεωμένα κράτη εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα!»


Την ανάγκη θέσπισης αυστηρότερων κυρώσεων για τα υπερχρεωμένα κράτη, ακόμη και την εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, υποστήριξε -σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό «Στερν»- ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος στο περιοδικό: «Η ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει και ένα κράτος με προβλήματα, που του προσφέρεται βοήθεια, πρέπει να εκχωρήσει μέρος των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στην Ε.Ε. Κάτι τέτοιο είναι σίγουρα καλύτερο από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την ευρωζώνη. Η Ευρώπη θα πετύχει μόνον εάν είναι σαφές ότι ορισμένα μέλη δεν θα μπορούν να πεταχτούν έξω από το ευρώ».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι μελλοντικά θα πρέπει να εξευρεθούν νέα επιχειρήματα για να εξηγηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στους νέους. «Δεν μπορούμε να τους λέμε ότι χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενοποίηση για να μη γίνει πια πόλεμος μεταξύ Γερμανών και Γάλλων. Στο μέλλον δεν πρόκειται να διεξαχθούν ανάλογοι πόλεμοι. Θα υπάρξουν άλλες εστίες κρίσης ανά τον κόσμο. Θα υπάρξουν άλλα είδη κρίσης, που θα είναι εξίσου δραματικά. Η καλύτερη συνταγή για να προστατευθούμε είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
**Επίσης χθες διέρρευσε μέσω ειδησεογραφικών πρακτορείων επιστολή που απέστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών κομμάτων. Στην επιστολή του τονίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει την κρίση χρέους της.
Θέλει πλεόνασμα το 2012
Οπως αναφέρει, «είναι πιθανόν η Ελλάδα, εάν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, να μπορέσει και πάλι να ελέγξει το χρέος της, να εξυγιανθεί οικονομικά και να έχει πλεόνασμα μέσα στο 2012».
Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική επαναγορά ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Σόιμπλε τόνισε ότι η επαναγορά θα πρέπει να λάβει χώρα υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. «Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει μια λευκή επιταγή για μεγάλες αγορές στη δευτερογενή αγορά».

**Συνέντευξη του Αμερικανού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί δημοσιεύει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Τσάιτ».
Σε αυτήν -μεταξύ άλλων- ο Ρουμπινί υποστηρίζει ότι «μέσω της συμφωνίας των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα απλά υπήρξε κέρδος χρόνου. Οι πολιτικοί της ευρωζώνης ίσως μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση για ακόμη 5 χρόνια. Μετά όμως δεν θα μπορεί κανείς πλέον να αποφύγει τις πολύ σκληρές καταστάσεις. Τις πιθανότητες να βγει η Ελλάδα ή η Πορτογαλία από την ευρωζώνη τις βλέπω στο 30%. Το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει του χρόνου στο 166% του ΑΕΠ. Η χώρα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας. Είναι πτωχευμένη». *


Παντελή Βλασόπουλου - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου