«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Οσο «προοδεύουμε» τόσο μας υποβαθμίζουν!

«Νέα ρουκέτα» εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. εκτόξευσε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποιώντας με νέα υποβάθμιση της Ελλάδας.
Μία μέρα μετά την απειλή υποβάθμισης της Ισπανίας ο διεθνής οίκος προκάλεσε νέους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδομήμα βάζοντας στο στόχαστρό του την Ελλάδα.
Με ανακοίνωσή του χθες το βράδυ προειδοποίησε για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. 

Μπράβο, χάσατε 

Η Ελλάδα στην αξιολογική κλίμακα των διεθνών οίκων είχε καταταχθεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (Ba1), παρά ταύτα φαίνεται ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, με αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει αγγίξει ακόμη πάτο.
Ο διεθνής οίκος, παρότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, εκτιμά ότι μάλλον θα χάσει «το στοίχημα του χρέους».
Επιπροσθέτως εστιάζει στην αδυναμία της κυβέρνησης να εισπράξει φέτος τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει. Συνυπολογίζοντας τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της κυβέρνησης η Moody's αφήνει ανοιχτό το ενδεχομένο για μια εκτεταμένη υποβάθμιση της χώρας (πολλαπλών βαθμίδων).
  Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στο περίφημο ασφάλιστρο κινδύνου (CDS), το οποίο εκτινάχτηκε στο 9,49% (949 μονάδες βάσης). 

**Σε αντίστοιχη προειδοποίηση είχε προχωρήσει πριν από μερικές ημέρες και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, χωρίς όμως να έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής την «απειλή» του. Αχίλλειος πτέρνα για τη Moody's αποτελεί το δημόσιο χρέος, καθώς, όπως εξηγεί, η πρόσφατη αναθεώρησή του από την Eurotstat (η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωσή του κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2009 στο 126,8%), ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι του.
Συναφώς εκτιμούν ότι μετά την εκτίναξη του δημόσιου χρέους σε αυτά τα επίπεδα η αποκλιμάκωσή του καθίσταται λίαν επισφαλής, μέσα μάλιστα σε ένα περιβάλλον ύφεσης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ. 

Αστοχία στα έσοδα 

Δεύτερο αδύναμο σημείο για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου αποτελεί, σύμφωνα πάντα με τη Moody's, η αστοχία στα φετινά έσοδα. Τέλος, εκφράζει τις αμφιβολίες της για το επίπεδο και τις συνθήκες για τη συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που η χώρα παραμείνει αποκομμένη από τις αγορές. *


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου