«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ο κλοιός σφίγγει. Δήλωση-σοκ από Γεωργαντά για Παπακωνσταντίνου:«θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά»


Σαφείς αιχμές για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του εκλεκτού του, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, άφησε η κυρία Ζωή Γεωργαντά κατά την κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση.

Αναλυτικά, η κυρία Γεωργαντά σημείωσε με νόημα ότι «το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» και πρόσθεσε πως «Δεν μπορώ εγώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο. Θα ήταν εγκληματίας, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Δεν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Απλώς βρίσκω μερικές ερμηνείες. Είναι, όμως, υπεύθυνος, διότι όταν πήγαμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε την πόρτα. Δεν μας δεχόταν να συζητήσουμε οτιδήποτε».Επιπροσθέτως, η κυρία Γεωργαντά εξήγησε ότι «πιθανότητα, στην οποία δίνω ένα σχετικό βάρος από προσωπική μου εμπειρία με τους συγκεκριμένους φορείς όλης αυτής της διαδικασίας, μπορεί να είναι και ανικανότητα. Δηλαδή, δεν είχαν καταλάβει ότι τα ελλείμματα επηρεάζουν εδώ την ευημερία μας. Δεν μπορείς να παίζεις με τους αριθμούς.
Δεν μπορείς να βγάζεις έξω ό,τι και ό,τι. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν θέλω να τον κατηγορήσω τον άνθρωπο γι’ αυτό, αλλά από ότι έχω ψάξει και έχω βρει ότι δεν είχε και καμία μεγάλη εμπειρία με τα στατιστικά στοιχεία, με τα οικονομικά τέλος πάντων.

Σκέφτομαι ότι σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις δεν βάζεις Υπουργό… Μπορεί να μου πείτε εσείς, ότι καλά δίνεις και προεκτάσεις τώρα και γενικά στην Κυβέρνηση που τοποθέτησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ως Υπουργό Οικονομικών;

Νομίζω ότι δεν βάζεις έναν άνθρωπο τόσο νέο και χωρίς εμπειρία» ενώ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ότι με την συγκεκριμένη τοποθέτηση συμφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας λέγοντας ότι «Σε αυτά μπορώ να συμφωνήσω και εγώ απόλυτα». Τόνισε ότι «Δεν μπορώ να ξέρω αν οτιδήποτε έγινε ήταν εις γνώση των πολιτικών.

Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε μεγάλη ανοχή στους χειρισμούς Γεωργίου». Συμπλήρωσε, δε, πως «κατά την άποψη μου το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση και σήμερα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο. Λέω με επιφύλαξη ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% το άλλο ήταν «φούσκωμα» και εξήγησε ότι «τα στοιχεία πειράχθηκαν για να πάει το έλλειμμα από 12,5% σε 13,6%. Ο Γεωργίου δεν μας ενημέρωνε για τίποτε, ενημέρωνε για τα πάντα τον Παπακωνσταντίνου».

Η κατάθεση - βόμβα της κας Γεωργαντά έρχεται σε συνέχεια της χτεσινής αποκάλυψης από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Κουρουμπλή, ο οποίος παρουσίασε επιστολή με την οποία ο κ. Γεωργίου ζητούσε την απρέμβαση του Πολ Τόμσεν, εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα, προκειμένου να αντικατασταθούν τα "ανεπιθύμητα" στον ίδιο μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου