«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Zητούν πρόσθετα μέτρα από το 2011. Πιέζει για νέες περικοπές η Κομισιόν

Πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, ώστε να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων και να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ, τονίζει η Κομισιόν. Συνολικά οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα μοιάζουν προς το παρόν επαρκή ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, υπό την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος των δαπανών παραμείνει πολύ αυστηρός, οδηγώντας σε συνολικές κρατικές δαπάνες 4 δισ. ευρώ κάτω από τα σχέδια. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται νααντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων και οι ατασθαλίες στις δαπάνες άλλων κρατικών τομέων», είπε σήμερα η Κομισιόν.

Ωστόσο, η Κομισιόν επισήμανε ότι καθώς εντείνεται η ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αναμενόμενη ανάκαμψη ίσως να μην αρκεί για να ικανοποιηθούν οι στόχοι που τέθηκαν τον Μάιο για
τα κρατικά έσοδα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφά, είπε ότι η μείωση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ είναι ένας «κινούμενος στόχος», καθώς εάν αποδειχθούν υψηλότερα τα έσοδα ή η μείωση των δαπανών, το ποσό των 4 δισ. θα μειωθεί αναλόγως.

«Δεδομένου ότι τα προγραμματισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν καταλλήλως και εγκαίρως, και δεδομένου ότι το σενάριο στα μακροοικονομικά εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι διαθέσιμες προβλέψεις δείχνουν ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης και το πλαφόν για το χρέος το 2011-2014, με διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2014, είναι εφικτά», είπε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

* Τα επικαιροποιημένα κείμενα για το Μνημόνιο Συνεννόησης και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, θα αναρτηθούν την Παρασκευή στα ελληνικά και στα αγγλικά,  στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά την προσπάθεια της χώρας και έκρινε ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους, για να λάβει τη δεύτερη δόση δανείων από τα κράτη της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιοποιεί τα επικαιροποιημένα κείμενα για το Μνημόνιο Συνεννόησης και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, όπως επίσης και την έκθεση που έχει ετοιμάσει για την ελληνική οικονομία.

 ΝΕΑ 20/8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου