«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Βρετανία. Σάλος για "κλωνοποιημένο γάλα"

Στο μικροσκόπιο των Αρχών η ομολογία κτηνοτρόφου. Ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε γάλα αγελάδας, η οποία είχε γεννηθεί από κλωνοποιημένο γονέα. Τα προϊόντα του βγήκαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ χωρίς έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ενα νέο διατροφικό σκάνδαλο είναι έτοιμο να ξεσπάσει στη Βρετανία προκαλώντας σάλο στη χώρα και φέρνοντας εκ νέου στην επιφάνεια τον δημόσιο διάλογο για τα προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων. 

Στη Βρετανία το γάλα από κλωνοποιημένα ζώα μπορεί να διατεθεί προς κατανάλωση, αλλά μόνο κατόπιν έγκρισης από την Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA)
Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (Food Standards Agency, FSA), το βρετανικό σώμα που είναι υπεύθυνο για τα επονομαζόμενα "νέα τρόφιμα" πρόκειται να διερευνήσει τον ισχυρισμό ενός Βρετανού κτηνοτρόφου ότι πωλείται κλωνοποιημένο γάλα στα βρετανικά σούπερ μάρκετ.
Σε συνέντευξη στην "Inte-rnational Herald Tribune", ο ανώνυμος κτηνοτρόφος ομολόγησε ότι χρησιμοποίησε γάλα από αγελάδα η οποία είχε γεννηθεί από κλωνοποιημένο γονέα. Το γάλα που παράγεται από κλωνοποιημένα ζώα μπορεί να διατεθεί προς κατανάλωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FSA, θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει έγκριση.
Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων ανακοίνωσε ότι δεν έχει εγκρίνει το συγκεκριμένο γάλα κατατάσσοντάς το στην κατηγορία των "νέων τροφίμων" (label foods) και ότι θα διερευνήσει την
υπόθεση, η οποία έχει δημιουργήσει φρενίτιδα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
"Με την κλωνοποίηση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί στα ζώα μη αναγκαίος πόνος, ασθένειες και δυστυχία, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από αμιγώς εμπορικά συμφέροντα", σχολίασε εκπρόσωπος της RSPCA, μίας από τις πολλές οργανώσεις που κάνουν εκστρατεία εναντίον της κλωνοποίησης στην παραγωγή τροφίμων.
"Τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα μπορεί να φαίνεται σαν μια νόστιμη επιλογή για ορισμένους, όμως αφήνει μια ιδιαίτερα δυσάρεστη γεύση στο στόμα όταν σκεφτεί κανείς το καλό των ζώων", δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κλωνοποίηση στα τρόφιμα είναι "αναποδοτική" και ότι αν γίνει συνήθεια, "θα μπορούσε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη γενετική ποικιλότητα στους πληθυσμούς των ζώων αυξάνοντας τις πιθανότητες αφανισμού ολόκληρων κοπαδιών από ασθένειες".
Πάντως, σύμφωνα με τον δρα Μπρένταν Κούραν, γενετιστή στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, "αφότου ένα ζώο έχει γεννηθεί και έχει ενηλικιωθεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού μπορεί να αναπαραχθεί φυσιολογικά και να κάνει τα πάντα φυσιολογικά".
Ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτήρισε το περιστατικό ο Πίτερ Στίβενσον, επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής της φιλοζωικής οργάνωσης "Compassion in World Farming", ο οποίος χαρακτήρισε αρνητικά το γεγονός ότι η Βρετανία θεωρεί ότι θα πρέπει "να κρατήσει διαφορετική στάση από την υπόλοιπη Ευρώπη".

ΕυρωβουλήΤον περασμένο μήνα το Ευρωκοινοβούλιο έκανε εκ νέου έκκληση για απαγόρευση στα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα ψηφίζοντας υπέρ ενός νόμου ο οποίος θα απαγορεύει την κυκλοφορία κλωνοποιημένου κρέατος και άλλων προϊόντων στη "γηραιά ήπειρο". Συγκεκριμένοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα δεν υπάρχουν.
Η Κομισιόν επιθυμεί να συμπεριληφθούν οι κανόνες για τα εν λόγω προϊόντα σε αυτούς των νέων τροφίμων, όμως οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τον αποκλεισμό τους από αυτούς τους κανόνες και ζήτησαν νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύοντας ρητά τα φαγητά που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους του, επιβάλλοντας στο μεταξύ μορατόριουμ στη διάθεσή τους στην αγορά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2008 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει θεωρήσει το γάλα και το κρέας από κλωνοποιημένα ζώη ως ασφαλή.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ - Έθνος 3/8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου