H νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ προβλέπει την κατάργηση του CAOC του Εσκί Σεχίρ και την αναβάθμιση του CAOC της Λάρισας
Τις τουρκικές θέσεις για την διασυνδεσιμότητα των ραντάρ και ουσιαστικά τον αεροπορικό έλεγχο του Αιγαίου, στο πλαίσιο της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, υιοθέτησε ο διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Συμμαχίας στη Σμύρνη σε επιστολή του προς τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΑ και το διοικητή του CAOC της Λάρισας. Με την κίνηση αυτή άνοιγε επί της ουσίας το δρόμο στους Τούρκους να ελέγχουν το Αιγαίο.
Μετά από επιστολή που συνέταξαν, κατόπιν συνεννοήσεως με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλο οι κ.κ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας και έστειλαν στον αμερικανό διοικητή της Σμύρνης, ο διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου αντιλήφθηκε το ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε και ανακάλεσε στις 6 Απριλίου με νέα του επιστολή της αρχικής της 29ης Μαρτίου. Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε στο έγγραφο της πώς οι θέσεις που εκφράζονται από τον διοικητή της Σμύρνης προκαλούν παρεξηγήσεις και θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας. Γι΄αυτό και η νέα επιστολή εστάλη ξανά προς όλους τους παραλήπτες της αρχικής λίστας τους αποστολέα.
Σημειώνεται πώς η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ προβλέπει την κατάργηση του CAOC του Εσκί Σεχίρ και την αναβάθμιση του CAOC της Λάρισας, το οποίο θα ελέγχει όλον τον εναέριο χώρος της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ του οποίου και ο επιχειρησιακός έλεγχος της Τουρκίας. Αυτό η Άγκυρα δεν το δέχεται, αντιδρά και προσπαθεί να περάσει στη νέα δομή της Συμμαχίας την εικόνα του δικού της εναέριου χώρου αλλά και του Αιγαίου να τη δίδουν στο CAOC της Λάρισας τα τουρκικά ραντάρ. Από την αρχή η Ελλάδα έχει πει όχι, με αποτέλεσμα οι όποιες διαπραγματεύσεις να έχουν φθάσει σε αδιέξοδο και απ΄ότι φαίνεται θα παραμείνουν εν λειτουργία και τα δύο CAOC, Λάρισας και Εσκί Σεχίρ με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσει επίσης σε ένα ενδεχόμενο προώθησης και της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ πώς δεν θα αποδεχθεί και την εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο CAOC της Λάρισας. «Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC). Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους Νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάιο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συνεχίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο επισημαίνοντας ότι, «μία τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του. Επιπλέον, τέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με τις οδηγίες μου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών- η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό την μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου, Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων διοίκησης του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης».
διπλωματία
Παρασκευή 7 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου