Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011
Τα κατοχικά ΜΜΕ μας προετοιμάζουν: «Ηρθε για να μείνει για πάντα η τρόικα στην Ελλάδα»
Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, ανέβασε τους τόνους, σημειώνοντας πως αν κριθεί απαραίτητο, οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν ακόμα και στην εγκατάσταση μόνιμης αποστολής της τρόικας στη χώρα μας.
Βαγγέλης Δεμίρης - Κατερίνα Κοσμά -Ημερησία 2010/2011
Κοστούμι αυστηρής επιτροπείας ράβει για την Ελλάδα η Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής μπορεί να πετύχει. Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, ανέβασε τους τόνους, σημειώνοντας πως αν κριθεί απαραίτητο, οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν ακόμα και στην εγκατάσταση μόνιμης αποστολής της τρόικας στη χώρα μας.
Ειδικότερα επανέλαβε αυτό που δύο από τους υπουργούς της είχαν υπαινιχθεί πριν από μερικές εβδομάδες, δηλαδή ότι κράτη των οποίων το χρέος δέχεται απομείωση θα πρέπει να αποδέχονται περιορισμό της κυριαρχίας τους. Μπορώ να το φανταστώ, φέρεται να είπε η κ. Μέρκελ.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύσκεψη, έχει διατυπωθεί η θέση, σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και κυρίως στο πεδίο των δημοσιονομικών, να υπάρχουν ομάδες τεχνοκρατών, οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο κ. Μπαρόζο, αφού αναφέρθηκε στον σκεπτικισμό που διατυπώνεται εντός και εκτός Ευρωζώνης σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος, δεν δίστασε να πει ότι στη Λετονία, η οποία επίσης βρέθηκε σε πρόγραμμα διεθνούς στήριξης, οι θυσίες που ζητήθηκαν από τον λαό της ήταν μεγαλύτερες από αυτές που ζητούνται από τους Ελληνες (!).
Εκφράζοντας μάλιστα... τη «συμπάθειά» του για τους Ελληνες, ανέφερε τα παραδείγματα της Λετονίας και της Ιρλανδίας για να υποστηρίξει ότι παρά τα μέτρα λιτότητας, η ανάπτυξη επέστρεψε. «Η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν σημαίνει ύφεση», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι «η προσαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της Κομισιόν επιχείρησε να πείσει ότι η επίτευξη της δημοσιονομικής σταθερότητας με τη διαρκή σκληρή πολιτική λιτότητας και σε συνδυασμό με τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα που προωθούνται με ρυθμό... χελώνας, αποτελεί την κατάλληλη συνταγή για τη διάσωση της Ελλάδας. Όταν όμως ρωτήθηκε για την ανεργία, που αναμένεται να φτάσει το 17% έως το τέλος του 2011 στη χώρα μας, ο κ. Μπαρόζο είχε λίγα να πει, όπως και για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η επώδυνη περίοδος προσαρμογής που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου