Φίμωση δημοσιογράφων επιχειρεί ο Πουργουρίδης
Η προσπάθεια ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που επιχειρείται με πρόταση νόμου που υποβλήθηκε στη Βουλή, ισοδυναμεί με προσπάθεια φίμωσης και αντιβαίνει τις αρχές της διεθνούς δημοσιογραφικής οικογένειας και του πνεύματος της ελευθερίας της έκφρασης, καταγγέλλουν με δηλώσεις τους στη «Σ» εκπρόσωποι της Ένωσης Συντακτών, της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και του Συνδέσμου Εκδοτών.Το ζήτημα αφορά την πρόταση από τον βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη, η οποία τροποποιεί τον Περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμο και στην ουσία προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Η πρόταση συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και, όπως διαφάνηκε, η Κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόταση, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί σε ημερομηνία που θα οριστεί
από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να εξετάζει παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας από δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης, αν προηγουμένως η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δεν προωθήσει ενώπιόν της συγκεκριμένα παράπονα και καταγγελίες.
Όπως δήλωσε στη «Σ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος, «εκτός από λανθασμένη η πρόταση είναι και επίθεση εναντίον του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, της αυτορύθμισης και του αυτοελέγχου». Διερωτήθηκε γιατί χρησιμοποιήθηκε αυθαίρετα για το σκοπό αυτό ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τις αρχές και τους κανόνες του οποίου συνέταξαν, συναποφάσισαν και συνυπέγραψαν όλοι οι φορείς και οργανισμοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο κ. Καννάουρος πρόσθεσε και τα εξής: «Υπήρχε μια πρόνοια που δεν επέτρεπε στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να χρησιμοποιήσει αυτόν τον κώδικα για δικούς της σκοπούς, όπως επιβολής ποινών, αν δεν είχε το πράσινο φως από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Τώρα έρχονται και καταργούν αυτή την πρόνοια και εκτός του ότι αυθαίρετα χρησιμοποίησαν τον κώδικα της αυτορύθμισης, που ανήκει στους δημοσιογράφους, τον ποινικοποιούν κιόλας».
Είναι, είπε, πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά της δημοσιογραφίας αυτό που προσπαθούν και σημείωσε ότι η ποινικοποίηση της δεοντολογίας είναι αντίθετη με τις αρχές της διεθνούς δημοσιογραφικής οικογένειας, και αντίθετες με το πνεύμα που επικρατεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου υιοθετούν όλο και περισσότερο την αυτορύθμιση και τον αυτοέλεγχο.
«Προσδοκούμε ότι ο κ. Πουργουρίδης, που λέει ότι αγωνίζεται στα διεθνή βήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, θα αντιληφθεί το λάθος αυτό και θα εγκαταλείψει το εγχείρημα», τόνισε ο κ. Καννάουρος.
Καταργεί την Επιτροπή Δεοντολογίας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Πέτρος Ζαχαριάδης είπε ότι η πρόταση του βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη συνιστά προσπάθεια κατάργησης της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η οποία συστήθηκε από όλους τους φορείς οι οποίοι έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία, όπως εκδότες, δημοσιογράφους, δημόσια και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Ο κ. Ζαχαριάδης είπε: «Η αυτορύθμιση επιβλήθηκε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούσαν επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και για 13 χρόνια η Επιτροπή εργάζεται με ουσιαστικό και αντικειμενικό τρόπο, και έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων που αφορούν δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης. Ας μη μας διαφεύγει και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πρωτοπόρος στον τομέα της αυτορύθμισης και έχει γίνει στο θέμα της δεοντολογίας παράδειγμα για πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο, όχι μόνο της Ευρώπης». Πιστεύουμε, κατέληξε, ότι θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, για την πρόταση και θα αποσυρθεί, προς όφελος της δημοσιογραφίας.
Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους δημοσιογράφους
Με το ίδιο πνεύμα μίλησε στη «Σ» και ο Γραμματέας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Πέτρος Πετρίδης, σύμφωνα με τον οποίο, με την πρόταση Πουργουρίδη «υποσκάπτεται ο θεσμός της αυτορύθμισης, που είναι η σύγχρονη αντίληψη, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο όπως μεγάλες χώρες, την Αυστραλία, τον Καναδά, πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου η τάση είναι η αποφυγή της επέμβασης της διοίκησης στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» και πρόσθεσε:
«Ο κίνδυνος, να βρίσκονται καθημερινά οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Ενημέρωσης με ένα διοικητικό πρόστιμο, το οποίο μπορεί να είναι μέχρι και 8.500 ευρώ, (καθώς ο νόμος καθορίζει ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να επιβάλει πρόστιμο μέχρι αυτό το χρηματικό ύψος) ισοδυναμεί με φίμωση και αποβαίνει σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης και της αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Οι υποστηρικτές της πρότασης λένε ότι δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο στον δημοσιογράφο, αλλά ο δημοσιογράφος είναι το όργανο του Μέσου Ενημέρωσης στο οποίο εργάζεται και το οποίο θα αντιμετωπίζει αυτή τη δαμόκλειο σπάθη του προστίμου. Άρα, πώς θα επιτελέσει ανεπηρέαστα την εργασία του και πώς θα κάνει σε βάθος και διερευνητική δημοσιογραφία, να φέρει τα κακώς έχοντα στην επιφάνεια;
Εξάλλου, είπε ο κ. Πετρίδης, με τυχόν έγκριση της πρότασης, «θα δημιουργηθούν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δύο κατηγοριών, δηλαδή από τη μία οι εφημερίδες που δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόστιμο, αφού δεν υπάρχει κανένα σώμα που να τους επιβάλλει διοικητικά πρόστιμο, σε σχέση με τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, που θα αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο κίνδυνο από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης».
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης
Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ανακοίνωσε ότι μελέτησε την πρόταση νόμου του βουλευτή Πουργουρίδη και αποφάσισε ομόφωνα να τη στηρίξει. Η Αρχή, αναφέροντας ότι το αιτιολογικό της πρότασης βασίζεται στην πάγια θέση της Αρχής, ότι θα έπρεπε να έχει την εξουσία να εξετάζει είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά την υποβολή παραπόνου, πιθανές παραβάσεις του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών, παρατηρεί ότι η θέση της Αρχής σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το δικαίωμα της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να υποβάλλει και η ίδια αιτήματα στην Αρχή, για εξέταση τέτοιου είδους υποθέσεων.
Σημερινή 11/11
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου