Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011
Σε Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας για την κατάρρευση
Η πρώτη δίκη στα χρονικά άρχισε τη Δευτέρα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου της Ισλανδίας με κατηγορούμενο τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος εγκαλείται για αμέλεια κατά τη διάρκεια της σαρωτικής οικονομικής κρίσης του 2008 που προκάλεσε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της σκανδιναβικής χώρας.
Ο 60χρονος Γκέιρ Χάαρντε χαρακτηρίζει τη δίκη «φάρσα» και δηλώνει πως οι δικηγόροι του θα ζητήσουν την απόσυρση του κατηγορητηρίου.
Τονίζει ότι η υπόθεση εις βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενη από τη σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισλανδίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός έφθασε στο δικαστήριο λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας συνοδευόμενος από την σύζυγό του.
Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν το 2008 υπό το βάρος της υπερσυγκέντρωσης χρεών στη διάρκεια μιας δεκαετίας με υπερατλαντικές επεκτάσεις που οδήγησαν την οικονομία σε κατάρρευση και τους επενδυτές σε φυγή.
Η κοινή γνώμη στην Ισλανδία είναι διχασμένη σχετικά με τη δίκη. Ορισμένοι θεωρούν πως ο πρώην πρωθυπουργός γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος και άλλοι επιχειρηματολογούν πως είναι επιτακτική η απόδοση πολιτικών ευθυνών μετά την οικονομική κατάρρευση.
Είναι η πρώτη φορά που εκδικάζεται τέτοια υπόθεση από το Λαντσντομούρ, το ειδικό δικαστήριο της Ισλανδίας, που ιδρύθηκε το 1905 για να δικάζει υπουργούς που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις.
Η Ισλανδία βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της -η κατάρρευση της Icesave άφησε στον «αέρα» χιλιάδες καταθέτες στη Βρετανία και την Ολλανδία, πυροδοτώντας διαμάχη σχετικά με τις αποζημιώσεις, στην οποία έως και σήμερα δεν έχει δοθεί λύση.
«Όταν κατέστη σαφές πως οδεύαμε προς την καταστροφή, το ιστορικό δείχνει πως έγιναν πολύ λίγα για την αποφυγή της» αναφέρει ο νυν υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας Στράινγκριμουρ Σίγκφουσον.
Ωστόσο, ο Γκέιρ Χάαρντε αντιτείνει πως η κυβέρνησή του απέφυγε τα λάθη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας όταν επέτρεψε στις τράπεζες να καταρρεύσουν. «Έπρεπε να τις αφήσουμε. Ήταν χρεοκοπημένες. Και αποδεικνύεται ότι αυτό που πράξαμε ήταν το σωστό» αναφέρει.
Πηγή
Ενημέρωση από greeknation.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου