«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Σκάνδαλο υψηλής τάσης. Παράνομες οι χρηματοδοτήσεις ΓENOΠ από ΔEH


Περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ πέταξαν από τα ταμεία της ΔΕΗ το διάστημα 1999 - 2010, ενώ μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λεωνίδα Ρακιτζή, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από παράνομες χρηματοδοτήσεις συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", το πόρισμα Pακιντζή καταρρίπτει και τις δύο γνωματεύσεις της ΔEH που εμφάνιζαν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων ως νόμιμες, ενώ το πόρισμα είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται σύντομα να πάρει το δρόμο για την αρμόδια υπουργό Tίνα Mπιρμπίλη.
Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και μόνο τυχαία δεν είναι η πρόσφατη ανακοίνωση που αντί απαντήσεως για τα χρήματα γίνεται λόγος για μακροοικονομικά με αρκετή δόση βέβαια εθνικής υπερηφάνειας.


"Δεν παζαρεύουμε τη στάση μας απέναντι στο ξεπούλημα της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Mα ακόμα να μας μάθετε; Eδώ δεν λυγίσαμε με άλλους τρόπους. Tο πόρισμα Pακιντζή θα μας λυγίσει;'', είχαν πρόσφατα απαντήσει οι συνδικαλιστές της δημόσιας επιχείρησης.

"Θέλουν να μας κλείσουν το στόμα"
Για χρήματα των εργαζομένων, στην καταβολή των οποίων τηρήθηκε το γράμμα του νόμου, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας: "Δεν θέλουμε να υποδείξουμε στον κ. Ρακιντζή τί θα γράψει, αλλά κάποιοι θέλουν να μας πιέσουν να γίνουμε καλά παιδιά, να σωπάσουμε. Αν πιστεύει ο κ. Ρακιντζής ότι παρανόμως πήραμε τα χρήματα, να το γράψει στο πόρισμά του. Είναι χρήματα των εργαζομένων", τονίζει ο Νίκος Φωτόπουλος.
Τα υπέρογκα "δωράκια"
Να υπενθυμίσουμε ότι τα εν λόγω κονδύλια που αποκάλυψε το πόρισμα αφορούσαν σε µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό, ανάπτυξη σχέσεων εργαζοµένων και συµµετοχή τους σε οµοειδείς οργανώσεις, ανάπτυξη κοινωνικών προγραµµάτων και προγράµµατα κοινωνικού και αγροτικού τουρισµού.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ενώ τα ετήσια κονδύλια που έπαιρνε µέχρι το 2004, κυµαίνονταν στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ, από το 2005 και µετά, τα ποσά αυτά σχεδόν τετραπλασιάστηκαν κι εκτινάχθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ.
Αυτό συνέβη, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, επειδή ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, αποφάσισε να δώσει bonus στο συνδικάτο, για την άψογη ανταπόκριση του προσωπικού της ΔΕΗ στις αυξηµένες ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας το 2004, κατά την περίοδο των Ολυµπιακών Αγώνων.
Το ποσό αυτό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που παρέμεινε στα έσοδα της ΓΕΝΟΠ και το 2006 θα εκχωρούνταν από τα κέρδη της επιχείρησης για την κάλυψη των αναγκών της ΔΕΗ, είτε επρόκειτο για μετακινήσεις μελών στο εξωτερικό, κοινωνικά προγράμματα ή άλλες δραστηριότητες.
Με τη νέα μάλιστα διοίκηση της ΔΕΗ εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με το έγγραφο, τα συνολικά ποσά επιχορηγήσεων προς το συνδικάτο εκτοξεύθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 (οπότε είχε αλλάξει και πάλι η διοίκηση) το συνδικάτο εισέπραξε αθροιστικά 3,09 εκατ. (εκ των οποίων τα 2,3 εκατ. πηγαίνουν στο ταµείο του νέου φορέα), 3,2 εκατ. το2008 (2,4 εκατ.το αντίστοιχο ποσό) και 3,26 εκατ. το 2009 (2,5 εκατ. ευρώ).

Ακόμη, το έγγραφο αποκάλυπτε, πως η ΓΕΝΟΠ έλαβε από τη ΔΕΗ επιχορήγηση 534.000 ευρώ ως κάλυψη ετησίων δαπανών προϋπολογισµού ΓΕΝΟΠ και ως κάλυψη δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν σε θέµατα της ΔΕΗ (ηµερίδες, σεµινάρια, κλπ) και επιπλέον 72.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών για µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου