Της Ελένης Πετροπούλου
Μεγάλες περικοπές στις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα και των ασφαλιστικών ταμείων για διαγνωστικές εξετάσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ήδη με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο υπέγραψε μόλις χθες, μειώνονται κατά 15%-20% οι τιμές σε 93 διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα ο υπουργός έδωσε εντολή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να προχωρήσει σε ανάλογες μειώσεις τιμών σε όλες τις υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις. Οι μειώσεις που θα προκύψουν θα αφορούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δείγμα Ο ίδιος ο υπουργός χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «ως δείγμα προσωπικής γραφής» προσθέτοντας ότι «θα εξορθολογίσουμε το σύστημα. Κάθε παθογένεια θα εξαφανιστεί!». Ο κ. Λοβέρδος απαντώντας
στις αιτιάσεις περί καθηλωμένων τιμών ?εδώ και δεκαετίες- των εργαστηριακών εξετάσεων, τόνισε με έμφαση: «Οι οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας είναι περιορισμένες. Οι τάσεις της αγοράς κινήθηκαν εκτός ελέγχου και θα θέσουμε έλεγχο. Το μήνυμα είναι: Λιγότερα κέρδη, περισσότερη λογική».
Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Υγείας για τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, αφορά το φάρμακο και συγκεκριμένα τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Με εγκύκλιο για τη διαχείριση φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία, ο κ. Λοβέρδος ζητά μέχρι τέλους του έτους μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποια φάρμακα από άλλα ίδιας θεραπευτικής αξίας και δραστικής ουσίας (γενόσημα - αντίγραφα) αλλά χαμηλότερου κόστους, ώστε τελικά το 30% της δαπάνης να αφορά γενόσημα φάρμακα. Σημειώνεται ότι σήμερα το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 12%-13% της δαπάνης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η κατανάλωση στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν σχετίζεται με την υγεία. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους κακούς ούτε να λέμε λόγια. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε το σύστημα, γιατί δεν έχει η χώρα την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει φαινόμενα που οξύνθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια».
Στη σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη ότι κάθε νοσοκομείο θα αποστέλλει ανά τρίμηνο στο υπουργείο Υγείας έγγραφη αναφορά για τις δαπάνες ανά τομέα, ανά κλινική και μονάδες.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν συνολικά για το φάρμακο από τα συναρμόδια υπουργεία, λέγοντας πως στο υπουργείο Εργασίας έχει επιτευχθεί μείωση των δαπανών κατά 700 εκατ. και στόχος είναι να περιοριστούν επιπλέον κατά 300 εκατ. Αντίστοιχα στο υπουργείο Υγείας το α΄ εξάμηνο του 2010 εξοικονομήθηκαν 100 εκατ. από τις πολιτικές για το φάρμακο.
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Υγείας, ο κ. Λοβέρδος ανάφερε ότι αυτές διευρύνονται και πλέον προστίθεται και ο έλεγχος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Τα θέματα του αθλητισμού και της διατροφής αναλαμβάνει ο κ. Χρ. Αηδόνης, ενώ ο κ. Μιχάλης Τιμοσίδης έχει την ευθύνη όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου (ΕΟΦ, ΟΚΑΝΑ, πρόνοια).
Φαρμακοποιοί
Εν τω μεταξύ, την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, ο ΟΠΑΔ οφείλει 140 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς - μέλη του, ενώ τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν άλλα 15 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, ο Σύλλογος ανακοίνωσε ότι οι φαρμακοποιοί - μέλη του δεν θα χορηγούν από την 1η Οκτωβρίου τα 89 πολύ ακριβά φάρμακα, καθώς και ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες κατά της πρακτικής των λεγομένων «παραλλήλων εξαγωγών».
Για το θέμα αυτό, μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χθες ότι «γι' αυτό το φαινόμενο έχουν ευθύνη και οι φαρμακευτικές εταιρείες», ενώ παραδέχθηκε ότι «πρόκειται για πρακτική που δεν έχει αντιμετωπισθεί μέχρι σήμερα».
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου